Med en tusindårig tradition er Portugal verdens største producent af kork. Kork er barken fra Korkegen - Quercus Suber L. – det er således et 100% naturligt plantemateriale. Dannet af et ”honeycomb” af mikroskopiske celler fyldt med luft og vægge der består hovedsageligt af suberin og lignin.
En enkelt kubikcentimeter kork indeholder næsten 40 millioner celler omvundet vinkelret på stammen og de større grene.
Korken høstes hvert 9. år - uden at selve træet fældes - og tilvirkes til en mangfoldighed af produkter fra mere traditionelle til de mest uventede - fra bordskånere og opslagstavler til kapslen på Ariane raketprogrammet – fra isolering af bygninger, gulve og sværindustri til mode og design.
Høsten udføres af højt specialiserede professionelle, altid mellem Maj og August, hvor korken lettere trækkes af uden at skade træets ved.
Som et fornybart og genanvendeligt produkt anses korken for et excellent, unikt og miljøvenligt produkt, der giver planeten Jorden mere end det tager.
”The Montados” – korkskovene er afgørende miljømæssige, sociale og økonomiske søjler i Middelhavslandene og understøtter en skrøbelig økologi, som er habitat for sjældne, truede arter.
De er basis for en af klodens 35 vigtigste biodiversitetsbevarende økosystemer, som f.eks. Amazonas, Borneo og den Afrikanske Savanne. Over 200 dyrearter og mere end 135 plantearter finder ideelle betingelser for overlevelse i ”The Montados”.
Symbolsk for det varme og tørre klima og landskab beskytter korkskovene mod erosion og ørkendannelse. De er en brandbarriere p.gr. a. korks svage forbrænding og spiller en markant rolle i regulering af den hydrologiske cyklus.
De giver også et signifikant positivt bidrag til den luft vi indånder, fordi de optager CO2, som ellers ville slippes ud i atmosfæren. Det estimeres at korkskovene hvert år opfanger op mod 14 mio. tons kuldioxid; en værdifuld hjælp til at reducere drivhusgasser, som er en væsentlig årsag til tidens klimaforandringer.
En yderligere egenskab, der nok overrasker mange er, at korkegen øger sit CO2 optag, når det står ”nøgent” efter afhøstning – hele 5 gange mere i regenerationsperioden efter afbarkning. Evnen til at optage og holde CO2 gælder også færdige korkprodukter.
”Den som tænker på sine børns vel planter en Korkeg!”
Korkegen hvorfra korkbarken høstes er en stedsegrøn vækst af ege- & kastaniefamilien. Den eneste kendte vækst som regenerer sin bark og opnår en glattere textur efter hver afhøstning.
Korkegen eksisterer alene i visse Middelhavslande – Portugal, Spanien, Italien, Frankrig, Marokko, Tunesien og Algeriet. Den kan høstes ca. 17 gange i sin livslængde på ca. 200 år.
Korkegen er – naturligvis - Portugals Nationaltræ.
Kåre Fjalland – fjalland@fjalland.dk
Telefon +45 20 29 35 11 - DK 3070 Snekkersten
Bankforbindelse:
Danske Bank Reg. 3183 Kto. 3183289586